עיצוב קירות המרחב הם בעלי משמעות גדולה מאוד, ביצירת השפה העיצובית הכללית ובמסרים או בתחושות שאנו רוצים לייצר ולבטא. בעיצוב הבית ישנה חשיבות גדולה לאיך הקירות שלנו נראים.

המרחב בו אנו חיים מתנהג כטקסט חזותי תלת מימדי, בעל מסרים שאינם מילוליים. כשאנו אומרים מרחב, אנו מתכוונים לרצפה, קירות, תקרה וכל מה שנמצא ביניהם. על כן עיצוב קירות במרחב יש משמעות גדולה מאוד, ביצירת השפה העיצובית הכללית ובמסרים או בתחושות שאנו רוצים לייצר ולבטא.

בין אם מדובר בעיצוב קירות הבית, המשרד, בית הספר, חלל ציבורי או חלל פרטי. עלינו להתייחס לזה כאל טקסט בעל מסרים גלויים יותר וגלויים פחות. טקסט בעל מסרים הפועלים על הרגש, נפש, מצב הרוח ואפילו על אופן התנועה וההתנהגות שלנו במרחב.

תארו לכם קיר סלון שכוסה באריחי אבן צפחה מדוקקים. הקיר תואם את השפה העיצובית ומהווים חלק מפלטת המבעים והחומרים. שימוש באריחי אבן מדוקקים הוא פיתרון נוח ליישום. באופן מהיר אנו יכולים לחפות קירות באריחי אבן שונים, בין אם בטון, צפחה או כל אבן אחרת ולשוות לקיר מראה אמיתי של אותה אבן שבחרנו.

עיצוב קירות
צילום: דקל אבו

הקיר מעביר מסר גם בבית

בדיוק כפי שאנו מוצפים בידע, כך אנו מוצפים בעולם של חומרים ואפשרויות. סוגי החומרים בהם נוכל להשתמש הוא כה רחב, החל מבחירת גוונים לצבעי קיר ושימוש בקומפוזיציות מעניינות בצבע וטקסטורה. טפטים אותם ניתן לבחור מתוך קטלוג או לעצב באופן אישי, מדבקות, שבלונות, חיתוכי פי וי סי. אלו יוסיפו צבע ועניין אך עדיין ישמרו על הקיר שטוח ודו מימד.

הטיפול בקירות יכול להיות בחומרים אשר יקנו לקירות נפח ובעצם יהפכו את הקירות שלנו יכולים בקלות ליצירה בפני עצמה המקבלת עומק. לדוגמא שימוש באריחי אבן למיניהם, בריקים, אריחי בטון, גדולים קטנים, פלטות אבן טבעית או חומרים מעובדים לדוגמא קוריאן או למינם, דקטון, גרניט פורצלן, ציפויי אבן דקים, מתכות כאריחים או פלטות שונות, מרוקעות או שטוחות, אריחי עצים, שעם, במבוק ומה לא. רק דמיינו מה ניתן לעשות.

אז מהו החומר שאיתו נעבוד? כיצד נבחר מבין עושר החומרים הקיים? כיצד נדע מה הכי מתאים לנו?

כללים לעיצוב קירות הבית

  1. דבר ראשון שנבדוק מהו המסר אותו אנו רוצים בעיצוב הקירות. מהו הרגש אותו אנו רוצים לבטא? האם זהו מרחב למנוחה או לפעולה אנרגטית? האם זהו מרחב לימודי? סביבת עבודה או מרחב שהייה ביתי.
  2. האם המרחב ציבורי בו האדם מגיע לביקור קצר? או שזהו מרחב פרטי, יומיומי אליו מגיע האדם באופן קבוע?
  3. מהם הצבעים שנרצה לשלב? ברגע שנבין מהם הצרכים של אותו מרחב.
  4. מהם המסרים בהתאם לכך שהקירות צריכים להעביר, נוכל להתחיל לגבש את השפה עיצובית הכוללת את הצבעים ואת החומרים. את המינון הנכון בשילוב החומרים השונים.

שלב השוטטות וקבלת החלטות

כאשר הבנו מהם המסרים, בין אם רגשיים, ובין אם מילוליים, נתחיל לבדוק מהם החומרים שיכולים לעבוד לנו בעיצוב הקירות. לשם כך כדאי לעשות שתי פעולות:

  1. שוטטות- פשוט להכיר עוד ועוד אנשי מקצוע ספקים, בתי מלאכה. השוטטות ברגליים, והכרות החומר דרך הידיים הרבה יותר מעשירה מרק לקרוא על החומר.
  2. מתיחת גבולות החומר- כוונתי היא להבין למה אותו חומר מסוגל, מה ניתן לעשות עם החומר? מהן תכונותיו? כיצד הכי נכון ליישם אותו? מהם התנאים הנדרשים ליישום? כיצד עלי להכין את הקיר להנחת החומר.
עיצוב קירות
צילום: דקל אבו

הכותבת: עידית אבו, מעצבת פנים המתמחה בעיצוב מרחבי עבודה ולמידה.